Maandelijks archief: september 2017

6-10-2017 La Edad de Plata /De Zilveren Tijd door Jan Timmerman

De Zilveren Tijd is een benaming voor de 20er jaren van de vorige eeuw waarin een ongekende bloei van het culturele leven in Spanje ontstond. Madrid was het onbetwiste centrum en nam de leidende rol in het culturele leven over van Barcelona. Spanje had een woelige periode achter de rug. Het land was in de 19e eeuw sterk achteruit gegaan en het enorme imperium van vroegere dagen bestond niet meer. In de oorlog om Cuba in 1898 ging de laatste glorie van het grote koloniale rijk verloren waarop de “Generatie van ‘98” reageerde met een neiging tot zelfreflectie en bespiegelingen. De jonge koning Alfonso XIII trad aan in 1902 vol idealen en verwachtingen van herstel maar zijn teleurstelling was groot. Spanje was bijna onbestuurbaar door vastgeroeste verhoudingen in de politiek en een verregaande ondermijning van het systeem door bommen en sluipschutters. In 1923 kwam aan deze chaotische periode een einde door het aantreden van dictator Primo de Rivera.
Ondanks de kritiek op de dictatuur brak een periode aan van nieuw elan vooral op cultureel terrein. Schrijvers zochten naar nieuwe wegen en de poëzie bloeide op, gesteund door een gretig lezerspubliek. In de Residencia de Estudiantes in Madrid troffen kunstenaars van verschillende professies elkaar met als resultaat eindeloze, soms opgewonden maar dikwijls vruchtbare tertulia’s op de terrassen van de hoofdstad. In die sfeer konden drie jonge belhamels uitstekend gedijen, Federico García Lorca, Salvador Dalí en Louis Buñuel, alle drie beroemd geworden op hun eigen terrein. Heel even dacht men dat het een bescheiden herhaling van de Gouden Eeuw zou gaan worden. De periode, eigenlijk maar een kort moment, is de Spaanse geschiedenis in gegaan als de Zilveren Tijd, de Edad de Plata.

El Colegio de Holanda

El Colegio de Holanda (en Ámsterdam) organiza cursos de historia y historia de arte en España y en Holanda.
Además el señor Timmerman da conferencias sobre una gran variedad de temas españoles. En el año 2001 nos habló sobre la cultura de Cataluña, en 2003 sobre La infanta Margarita de Austria y el cuadro “Las Meninas” y en 2011 su charla tenía como título “Spanje en Bourgondië”. El año pasado nos habló de “El Greco y los expresionistas”.