22-04-2022 (viernes) Peter Paul Rubens por Jan Timmerman (Colegio de Amsterdam)

Peter Paul Rubens (1577 – 1640)

De Vlaamse schilder Peter Paul Rubens was een markante persoonlijkheid.  Zijn werk had een barokke zwier en een kracht die men tot dan toe niet kende in de schilderkunst. Hij werd algemeen beschouwd als de grootste schilder van zijn tijd, bewonderd in heel Europa en twee maal in de adelstand verheven.

Door zijn roem kreeg Rubens opdrachten van belangrijke mensen, figuren die politiek een grote rol speelden. Hij kende de hoven van Europa waar beslist werd over oorlog en vrede.  Hij was de voorbeeldige hoveling, sprak zijn talen vloeiend en ging schijnbaar moeiteloos om met de vorsten van Europa. Dat maakte hem heel geschikt als diplomaat en soms zelfs als spion.

 

De Tachtigjarige Oorlog was nog lang niet afgelopen. Geheime onderhandelingen tussen Spanje en de Nederlanden, inmenging van Frankrijk en Engeland waren aan de orde van de dag en Rubens laveerde daar tussendoor. Een overzicht van zijn werk geeft een beeld van een groot kunstenaar van de Barok maar zijn levensverhaal geeft tevens een spannend overzicht van de politieke geschiedenis van die dagen.

 

 

 

El Colegio de Holanda (en Ámsterdam) organiza cursos de historia y historia de arte en España y en Holanda.

Además el señor Timmerman da conferencias sobre una gran variedad de temas españoles. En el año 2001 nos habló sobre la cultura de Cataluña, en 2003 sobre La infanta Margarita de Austria y el cuadro “Las Meninas” y en 2011 su charla tenía como título “Spanje en Bourgondië”. En el año 2017 nos habló de “ La Edad de Plata”(sobre los años veinte del siglo pasado).

http://www.hollandseacademie.nl/

 

Esta tertulia será en neerlandés.

Esta actividad tendrá lugar en ROZET, KORTESTRAAT 16 en Arnhem y empezará a las 20.00 horas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *