12-04-2019 (vrijdag) Catalaanse schilders rondom 1900 door Jan Timmerman van Hollandse Academie

Esta tertulia será en neerlandés.

Rondom 1900 was de avant-garde in Barcelona sterk op Parijs en de Franse kunstwereld betrokken. Dat wil niet zeggen dat de jonge Catalaanse schilders in Parijs de nieuwe trends in de kunst klakkeloos gingen kopiëren en daarin kopje onder gingen. Zij creëerden wel degelijk iets van zichzelf, werden in Frankrijk gewaardeerd en exposeerden hun werk regelmatig in de Salons. Terug in Catalonië vormden zij de inspiratiebron voor een groep schilders die de Franse vernieuwingen in de kunst ieder op hun eigen manier gingen verwerken.

Deze groep is lang vrij onbekend gebleven. In de kunstgeschiedenis gaat meteen alle aandacht uit naar kopstukken als Miro, Picasso en iets later Salvador Dalí. Maar tijdens de eeuwwisseling, vlak voordat deze groten de kunst gaan beheersen, valt er nog veel meer te beleven in de Catalaanse kunstwereld.

Daar is b.v. Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Joachim Mir en vanuit Valencia, wat zich zeer verbonden voelde met Catalonië, komt Joachim Sorolla.

Het is een tijdperk wat je van veel verschillende invalshoeken kunt bekijken. De kennismaking met de eigen Catalaanse schilders kan een ontdekking zijn.

 

El Colegio de Holanda (en Ámsterdam) organiza cursos de historia y historia de arte en España y en Holanda.
Además el señor Timmerman da conferencias sobre una gran variedad de temas españoles. En el año 2003 sobre La infanta Margarita de Austria y el cuadro “Las Meninas” y en 2011 su charla tenía como título “Spanje en Bourgondië”. En 2016 nos habló de “El Greco y los expresionistas” y en 2017 de La Edad de Plata.

http://www.hollandseacademie.nl/

Esta actividad tendrá lugar en ROZET Kortestraat 16 en Arnhem y empezará a las 20.00 horas.

Volg ons op Facebook

https://www.facebook.com/circulo.el.puente/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *